LIIKKUVAN YRITTÄJÄN ELÄMÄÄ METSÄSSÄ JA TYÖPÖYDÄN ÄÄRESSÄ

Lapsiperheen lifestyle-kuvaus


Lapsikuvaus kotona Muhoksella. Tyttö kiipeää vanhaan pensaaseen. Vanha terijoensalava on kasvattanut paksun rungon, jota pitkin kiivetä. Tytöllä on päällään vaaleanpunainen prinsessamekko ja hiuksissaan vaaleanpunainen rusetti. Valokuvauksisa lapsi saa itse päättää kuvauspaikan. Valokuvaaja Oulu, valokuvaaja Muhos. Perhekuvaaja, lapsikuvaaja Oulu.

Lapsiperheen lifestyle-kuvaus-postaussarja kertoo nimensä mukaisesti siitä, miten kuvaukset sujuvat kanssani. Ensimmäisessä osiossa esittelen lifestyle-kuvauksen pääpiirteittäin ja seuraavissa osioissa syvennyn eri tekijöihin, jotka mahdollistavat ihanien kuvien onnistumisen.


1 / 5 Lifestyle-kuvauksen pääpiirteet

2 / 5 Eri ikäisten lasten ohjaaminen

3 / 5 Pukeutuminen ja rekvisiitta

4 / 5 Lapsen luottamuksen ansaitseminen

5 / 5 Täydellinen asiakas


Melkein kaikki tähänastiset lapsi- ja perhekuvaukset ovat olleet lifestyle-tyylisiä kuvauksia yhdistettynä nopeisiin potretteihin. Esimerkiksi yksivuotiskuvaukset ovat välillä yksivuotiaan asettelua ja ohjaamista potretteja varten, välillä rentoa ja hauskaa yhdessäoloa ja juoksentelua metsässä.


Pienimmille lapsille saatan antaa tehtäviä kuten tietynlaisten käpyjen etsimistä, kun taas eskari-ikäiset ja vanhemmat lapset saavat päättää yhteisestä tekemisestä ihan itse. Parhaat kuvat syntyvät silloin, kun sisarukset pääsevät yhdessä keksimään koko perheelle hauskaa tekemistä kesken kuvausten!


Lifestyle-kuvauksissa ei keskitytä rekvisiittaan tai millintarkkaan päänkääntelyyn, vaan aitojen hetkien ja tunteiden kuvaamiseen. Näin ilmeet ja eleet ovat kuvissa luonnollisia. Lisäksi vältytään suuremmilta kiukkukohtauksilta, kun lapsilla on hauskaa ja mielekästä tekemistä. Kuvauksia voi hyvinkin verrata leikkipuistossa vierailuun, sen verran väsyttävää hommaa se on - ehkä eniten aikuisille!


Lapsikuvaus Muhoksella Lemmenjoen ympäristössä kesällä 2020. Tytöllä oli kuvauksissa päällä pallokuvioitu mekko ja hiukset kahdella letillä. Muhoksen Lemmenjoki on kaunis ympäristö ottaa perhekuvia ja lapsikuvia Muhoksella. Valokuvaaja Muhos, valokuvaaja Oulu. Muhos, Lemmenjoki. Miljöökuvaus, perhekuvaus.

Jos samalla kertaa otetaan potretteja, ne eivät ole jäykkiä ja pakotettuja tilanteita, vaan luontevia lyhyen hetken potretteja. Kun valaistus ja tausta ovat potrettia ajatellen juuri sopivat, ohjaan nopeasti lapsen asennon ja katseen kohdilleen. Muutamassa sekunnissa kuvat on otettu. Sama toistuu kuvausten aikana muutaman kerran, riippuen siitä, kuinka monenlaisille potreteille on tarve.


Lifestyle-kuvauksia on kahdenlaisia: tunnin kuvaus, jossa keskitytään ainoastaan perheen kuvaamiseen ja kahden tunnin kuvaus, johon ovat tervetulleita myös lemmikit, isovanhemmat tai muut tärkeät henkilöt. Kahden tunnin kuvauksessa on aikaa myös potreteille, joten se soveltuu paremmin yksivuotis- ja sisaruskuvauksiin, joissa toiveena on saada myös aseteltuja potretteja.


En pidä siitä, että asiakas laitetaan valitsemaan itselleen vain tietty määrä kuvia, joten toimitan kaikki onnistuneet kuvat editoituina. Epäonnistuneilla kuvilla tarkoitan sellaisia, joissa toinen silmä on kiinni tai kuva on jollain muulla tavalla epäedullinen kuvattavan kannalta. Toimituksen jälkeen asiakkaalla on mahdollista pyytää lisäeditointeja veloituksetta. Niillä tarkoitetaan esimerkiksi pään vaihtamista tai mustavalkokuvia. Toimitan kaikki kuvat laajoilla ei-kaupallisilla oikeuksilla, eli saat julkaista, jakaa ja teettää kuvista tuotteita niin paljon kuin haluat. Valokuvaajan nimen mainitseminen julkaisun yhteydessä ei ole mitenkään pakollista enkä myöskään lisää kuviin vesileimoja.

Tavoitteeni on tehdä yhdessä kanssanne hauska kuvaushetki ja muuttaa muistot aidoiksi hyvän mielen kuviksi.